Kuchnia bałkańska ma bardzo wielu zwolenników. Będąc w Czarnogórze warto wstąpić do restauracji i zapytać kelnera o regionalne potrawy godne polecania. Oczywiście obowiązkowo trzeba zamówić grillowaną rybę polaną domową oliwą z posiekanym czosnkiem i pietruszką, podawaną z sałatką ze świeżych, sezonowych warzyw lub owoce morza.
Osobiście gorąco polecamy restauracje przy rzece Ada Bojana w okolicy Ulcinj – serwują tam wyśmienite świeżo złowione ryby.

Potrawy charakterystyczne dla czarnogórskiej kuchni:

  • pljeskavica – stek z grila
  • ražnjići – szaszłyk
  • ćevapčici – pikantne mielone kotleciki podawane z ajvarem (pastą z papryki)
  • popeci na podgorički način – rolada mięsna wypełniona szynką i serem
  • džigerica –  wyśmienita i soczysta wątróbka grillowana, serwowana z chlebem lub innym dodatkiem
  • čorba – gęsta zupa warzywna z kawałkami mięsa
  • šopska –  sałatka pomidorową z serem feta i dodatkiem octu oraz czosnku

W restauracjach podaje się baraninę i jagnięciną pieczoną na rożnie lub w popiele pod specjalnym metalowym przykryciem, tzw. saciu, zupę rybną, wędzonego lub pieczonego karpia z jeziora Szkoderskiego albo ryby morskie.
Ryby przygotowuje się na kilka sposobów: z rusztu, leszo i brodet. Przy pieczeniu rybę podlewa się esencją z ziół aromatycznych, najczęściej z rozmarynu. Podaje się z sosem czosnkowym z pietruszką i olejem z oliwek, z jarzynami i sałatą.

Najpopularniejsze alkohole:

  • rakija – słynna, bardzo mocna wódka otrzymywana przez destylację przefermentowanych owoców (winogrona, śliwki, brzoskwinie, morele, jabłka, figi, pigwy, czasem mieszana z innymi składnikami: zioła, miód, wiśnie i orzechy
  • loza – wódka z winogron
  • Nikšićko pivo (Nikszićko piwo) wyprodukowane z jęczmienia, wody górskiej i gorzkiego i aromatycznego chmielu, zawiera 11,8 % ekstraktu i 5% alkoholu
  • vranac – czerwone wino wytrawne w kolorze rubinu, o przyjemnym smaku owocowym, zawiera 12% alkoholu
  • krstač – białe wino wytrawne

Galeria zdjęć – kuchnia bałkańska