Kuchnia chorwacka jest ukształtowana przez położenie tego kraju. Adriatyk dostarcza ryb i owoców morza, a śródziemnomorskie słońce ogrzewa sady i winnice, co przekłada się na bardzo dobre wina i słynną chorwacką śliwowicę. Poddała się ona w dużym stopniu wpływom państw sąsiednich (Włochy, Turcja, Węgry), dotyczy to szczególnie Dalmacji.
Co warto spróbować?
Dania mięsne:
- Meso ispod peke – mięso pieczone pod peką
- Ćevapčići – kotleciki z mielonego mięsa
- Pršut – szynka suszona na słońcu i wietrze
- Ražnjići – szaszłyki
- pljeskavica – kotlet mielony z 2-3 rodzajów mięsa
Owoce morza:
- Salata od hobotnice (sałatka z ośmiornic z oliwą z oliwek)
- Lignje – kalmary
- Skampi buzara- krewetki gotowane z czosnkiem i białym winem
- Salata od jastoga – sałatka z langusty marynowanej w ziołach i oliwie
Desery i alkohole:
- Fritule – pieczone na tłuszczu ciasto drożdżowe posypane cukrem pudrem
- Palačinke – naleśnik
- Baklava – cienkie ciasto francuskie nadziewane syropem z miodu i orzechów
- Prošek – słodkie wino deserowe (do 16% alkoholu)
- Travarica – nalewka z rakiji z ziołami
- Dingač – wino uznawane za „króla chorwackich win”
- Piwo Karlovačko
- Rakija – mocna wódka z winogron
- Šljivovica – śliwowica
- Maraskino – wiśniowy likier z Zadaru
W restauracjach zazwyczaj dolicza się podatek i serwis, ale przyjętym zwyczajem jest zaokrąglanie rachunku do 10 kn w górę i zostawianie napiwku za wyjątkowo miłą obsługę.
Uwaga! W chorwackich restauracjach i hotelach nie wolno palić! Grzywna za złamanie tego przepisu może wynosić nawet 130 Euro.
Kuchnia chorwacka – subiektywnie! Poznaj TOP 10 CHORWACKICH PRZYSMAKÓW.
Galeria zdjęć – kuchnia bałkańska
Najnowsze komentarze