Kuchnia chorwacka jest ukształtowana przez położenie tego kraju. Adriatyk dostarcza ryb i owoców morza, a śródziemnomorskie słońce ogrzewa sady i winnice, co przekłada się na bardzo dobre wina i słynną chorwacką śliwowicę. Poddała się ona w dużym stopniu wpływom państw sąsiednich (Włochy, Turcja, Węgry), dotyczy to szczególnie Dalmacji.

Co warto spróbować?

Dania mięsne:

  • Meso ispod peke – mięso pieczone pod peką
  • Ćevapčići – kotleciki z mielonego mięsa
  • Pršut – szynka suszona na słońcu i wietrze
  • Ražnjići – szaszłyki
  • pljeskavica – kotlet mielony z 2-3 rodzajów mięsa

Owoce morza:

      • Salata od hobotnice (sałatka z ośmiornic z oliwą z oliwek)
      • Lignje – kalmary
      • Skampi buzara- krewetki gotowane z czosnkiem i białym winem
      • Salata od jastoga – sałatka z langusty marynowanej w ziołach i oliwie

Desery i alkohole:

      • Fritule – pieczone na tłuszczu ciasto drożdżowe posypane cukrem pudrem
      • Palačinke – naleśnik
      • Baklava – cienkie ciasto francuskie nadziewane syropem z miodu i orzechów
      • Prošek – słodkie wino deserowe (do 16% alkoholu)
      • Travarica – nalewka z rakiji z ziołami
      • Dingač – wino uznawane za „króla chorwackich win”
      • Piwo Karlovačko
      • Rakija – mocna wódka z winogron
      • Šljivovica – śliwowica
      • Maraskino – wiśniowy likier z Zadaru

W restauracjach zazwyczaj dolicza się podatek i serwis, ale przyjętym zwyczajem jest zaokrąglanie rachunku do 10 kn w górę i zostawianie napiwku za wyjątkowo miłą obsługę.

Uwaga! W chorwackich restauracjach i hotelach nie wolno palić! Grzywna za złamanie tego przepisu może wynosić nawet 130 Euro.

Kuchnia chorwacka – subiektywnie! Poznaj TOP 10 CHORWACKICH PRZYSMAKÓW.

Galeria zdjęć – kuchnia bałkańska